Zadrega med treningom

Marsikdo se srečuje s pomisleki ob pričetku treningov. Z zadrego, češ… kaj bodo pa rekli ostali v fitnesu, ničesar ne obvladam; kaj bodo pa rekli sosedje, če me vidijo kako tečem čez naselje.

Prvo kot prvo – nihče ne živi v vašem telesu in nihče drug ni odgovoren zanj. Samo vi. Nihče nima pravice soditi, obsojati. Sploh pa ne tisti, ki namesto gibanja vedno raje izberejo kavč+pivo+čips. Kavč komentatorji torej.

Drugo – vsi smo enkrat nekje začeli in nihče v začetku ni znal, zmogel in vedel vsega. Vsi smo naredili kup bolj ali manj neumnih napak. Nekateri so se seveda rodili vsevedi, vseznalci, ampak verjemite mi – tisti po 10letih rednega ukvarjanja s športom še vedno delajo enake napake, kot so jih delali v začetku. Zakaj? Ker itak vedo in znajo vse in ne poslušajo nobenega, še tako dobronamernega nasveta.

Redni športniki, tisti, ki vedo koliko truda in volje je kdaj potrebno, da se spravimo v pogon – no takšni se iz vas ne bodo nikoli norčevali, nikoli se vam ne bodo smejali za hrbtom. Še več, rade volje vam bodo priskočili na pomoč, tako z demonstracijo izvedbe ali pa samo z nasvetom o kakšni vaji.

Obstaja pa za vse te zadrege še ena rešitev. Trening v zasebnem studiu. Tam ste sami s svojim osebnim trenerjem, ta se posveča samo in izključno vam in vašim potrebam, zagotovljena pa je seveda tudi popolna zasebnost.

Tako da kar sproščeno na pot gibanja in… ne obremenjujte se z drugimi. Vaše telo je edini dom v katerem boste sigurno živeli do konca svojega življenja!

Osnove stabilizacije trupa

Stabilizacija trupa je nedvomno osnova vsakega gibanja. Graditi jo začnemo na čisto prvih urah treninga, nato pa jo nadgrajujemo preko vseh stopenj zahtevnosti v samem trening programu. To je področje, ki ga nikakor nikoli ne smemo zanemariti ali pa nanj pozabiti.

Dobra stabilizacija trupa skrbi za razbremenitev hrbtenice, kar pripomore k zmanjšanju bolečin tako pri vsakodnevnih opravilih, pri delu, rekreaciji ter nenazadnje pri treningu samem. Če govorimo o sami stabilizaciji hrbtenice moramo biti pozorni predvsem na tri skupine stabilizatorjev: na lokalne stabilizatorje hrbtenice, splošne stabilizatorje hrbtenice ter na stabilizatorje medenice, od katerih nobene skupine ne smemo zanemarjati.

Najbolj znana vaja za stabilizacijo je t.i. plank, ni pa to edini način in položaj v katerem lahko stabilizatorje trupa krepimo. Pravzaprav veliko ljudi v tem položaju ne zmore narediti ustrezne kontrakcije lokalnih stabilizatorjev trupa (kar je njegovo bistvo, ni bistvo, da s sproščenimi stabilizatorji že v začetku plank držimo 2 minuti), zato do planka napredujemo počasi – pa tudi kasneje pri planku samem postopoma podaljšujemo trajanje glede na sposobnosti trenirane osebe. Na težjo izvedbo vaje praviloma napredujemo šele, ko je treniranec sposoben zadržati pravilen položaj hrbtenice ter aktivacijo mišic vsaj eno minuto.

Ko odpadejo izgovori – ostanejo razlogi!